top of page

Elämä on liian kaunis hukattavaksi


Monet tietävät, että mindfulness on täydellinen työkalu stressinhallintaan, mutta oikeasti se on paljon muutakin. Mindfulness-kurssille tullaan monesta eri syystä. Toiset haluavat työkaluja kiireen tunteen selättämiseen tai helpotusta ahdistavaan oloon ja masennukseen. Toiset taas kertovat, että ovat kyllästyneet elämään autopilotilla suorittaen päivästä toiseen ja haluavat oikeasti alkaa elämään elämäänsä ollen läsnä itselleen ja läheisilleen. Vielä kymmenen vuotta sitten löysin itseni usein tällaisista tilanteista ja halusin alkaa nauttia ja iloita elämästä ainaisen suorittamisen sijaan.

Ja mikä sitten muuttui? Lyhyt vastaus: aloitin harjoittamaan mindfulnessia. Mindfulness tarkoittaa huomion tuomista tämän hetken kokemukseen, uteliaalla, avoimella, hyväksyvällä ja lempeällä asenteella. Se on huomion tuomista yksilön kokemukseen –voimme olla tietoisia aisteistamme, ajatuksistamme ja tunteistamme käyttämällä pitkäkestoista tarkkaavaisuutta ja huomioimalla kokemuksemme ilman yli-samaistumista. Tätä läsnäolon taitoa voi kehittää erilaisilla harjoituksilla. Omassa elämässä olen huomannut seuraavan laisia muutoksia:

1. Mindfulnessin harjoittaminen lisää kokoisvaltaista hyvinvointia

Opin harjoitusten kautta, miten työskennellä stressin kanssa, mieli oli rauhallisempi, murehdin ja huolehdin vähemmän ja tasapaino alkoi löytyä paremmin eri elämänalueiden välillä. Aloin nähdä selkeämmin kokonaiskuvan, millä asioilla on oikeasti väliä ja millä ei, kun stressaavat ja ahdistavatkin ajatukset eivät enää olleet ohjaksissa. Sain enemmän aikaan itselleni tärkeitä asioita. Itsetuntemus kasvoi, kun opin työskentelemään omien tunteitteni ja ajatuksieni kanssa taidokkaammin.

2. Keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus kehittyvät

Maailman parhaisiin yliopistoihin kuuluvassa UCLA:ssa lääkäriopiskelijat käyvät saman UCLA:n mindfulness-kurssin, joka on tarjolla myös mindfulness-instituuttissa. Kurssin avulla he saavat tärkeitä taitoja tulevaa lääkärinammattia varten. He kehittävät keskittymiskykyään ja tarkkaavaisuutta mindfulness-harjoituksilla, saavat kykyä hallita stressiään ja olla läsnä tunteilleen ja ajatuksilleen taidokkaasti. Ei yhtään hullumpia taitoja myös minulle ja sinulle, vaikka emme olisikaan vastuussa ihmishengestä leikkauspöydällä.

3. Ihmissuhdetaidot kehittyvät

Vaikka olen aina kokenut vahvuudekseni sosiaaliset taidot, olen yllättynyt siitä, miten paljon mindfulnessin harjoittaminen on tuonut ihmissuhteisiini. Pystyn toimimaan konfliktitilanteissa taidokkaammin ja tietoisemmin. Jos suutun, pystyn olemaan läsnä tunteilleni paremmin, tuntea myötätuntoa itseäni ja muita kohtaan ja minulla on rohkeutta ja taitoja tuntea tunne ja voin toimia tietoisesti tunteesta käsin. Ihmissuhteet vahvistuvat ja konfliktit vähenevät.

Tämä on henkilökohtainen kokemukseni –ja myös monen muun tutkimustenkin mukaan. Elämä on liian kaunis ja kallis hukattavaksi.

Suositellut

Uudet julkaisut

Arkisto

Avainsanat

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page