top of page

Uusi näkökulma hyvinvointiin


Kun ensimmäistä kertaa kuulin UCLA:ssa opettajani Daniel Siegelin puhuvan mielitajusta tuntui, kun kaikki oppimani ja oman harjoituksen tuoma ymmärrys loksahti paikoilleen. Daniel Siegel käyttää termiä mielitaju (eng. mindsight), jotta voisi kuvata tätä tärkeää kykyä, jonka ansiosta näemme oman mielemme toiminnan ja pystymme muokkaamaan sitä.

Ensimmäiset viisi aistiamme mahdollistavat ulkomaailman havaitsemisen. Niin sanottu kuudes aisti auttaa meitä havaitsemaan kehon sisäiset tilat – hakkaavan sydämen, joka viestii pelosta ja kiihtymyksestä tai perhoset vatsassa tai kivun, joka vaatii huomioitamme. Mielitaju on seitsemäs aistimme, joka on elintärkeä hyvinvoinnillemme. Se on kyky nähdä omaan mieleen, tarkkailla sitä ja punnita kokemusta. Mielitaju mahdollistaa merkityksellisemmän elämän luomisen, johon liittyy rikkaampi ja paremmin ymmärrettävä sisäinen maailma. Sen ansiosta me opimme tasapainottamaan tunteemme paremmin ja kestämme paremmin elämän pieniä ja suuria murheita.

Mielitaju lisää myös keskittymiskykyä, sopeutuvuutta ja parantaa myös suhteita ystäviin, perheeseen, työtovereihin ja jopa itseemme.

Mielitajun kolme periaatetta

1. Me voimme kehittää mielitajua

Daniel Siegel esitti kolme periaatetta mielitajuun liittyen. Ensinnäkin me voimme kehittää mielitajua käytännöllisin menetelmin. Oman hyvinvoinnin lisääminen on opittavissa oleva taito. Mindfulness-harjoitusten tekeminen kehittää mielitajuamme. Mindfulnessilla tarkoitetaan huomion suuntaamista tämän hetken kokemukseen hyväksyvällä, avoimella ja uteliaalla ja lempeällä asenteella.

2. Me voimme muuttaa aivojamme

Toiseksi, kun kehitämme mielitajun taitojamme, aivojen fyysinen rakenne muuttuu. Kun kehitämme taitoa nähdä mielemme kirkkaammin, aivoihin kasvaa uusia tärkeitä hermoyhteyksiä. Keskittymisen laatu muokkaa aivojen rakennetta. Tämä on todettu monessa tieteellisissä löydöksissä. Neurotiede on myös osoittanut, että näitä uusia yhteyksiä aivoissamme on mahdollista kasvattaa koko elämämme ajan, ei vain lapsuudessa. Siegel kertoi jopa 92-vuotiaasta asiakkaastaan eli emme ole siis ikinä liian vanhoja!

3. Mielitajua käyttämällä syntyy eheytyminen, hyvinvointi

Kun olemme kehittäneet mielitajuamme ja opimme käyttämään sitä, seuraa eheytymistä. Se on prosessi. Eheys tekee meistä joustavia ja elinvoima ja hyvinvointi lisääntyvät. Sen ansiosta voimme muovata sisäisiä kokemuksiamme ja antaa niille uutta suuntaa niin, että voimme ryhtyä oman tarinamme luojaksi.

Luin kurssilaisilleni tällä viikolla päättyneellä UCLA:n MAPs1-kurssilla Portia Nelsonin runon ”Autobiography in five short chapter” (Elämänkerta viidessä luvussa), joka kuvaa mielestäni osuvasti matkaa mielitajun kehittymisestä:

”Ensimmäinen luku

Kävelen katua pitkin.

Jalkakäytävässä on syvä kuoppa.

Putoan.

Olen eksyksissä… Olen avuton.

Ei tämä minun syytäni ole…

Kestää ikuisuuden päästä ylös.

Toinen luku

Kävelen samaa katua pitkin.

Jalkakäytävässä on syvä kuoppa.

Teeskentelen, etten huomaa sitä.

Putoan uudelleen.

En voi uskoa, että olen taas tässä.

Mutta ei tämä minun syytäni ole.

Kestää vieläkin kauan päästä ylös.

Kolmas luku

Kävelen samaa katua pitkin.

Jalkakäytävässä on syvä kuoppa.

Näen sen.

Putoan silti… Siitä on tullut tapa… mutta

Silmäni ovat auki

Tiedän missä olen.

Tämä on minun syytäni.

Nousen saman tien ylös.

Neljäs luku

Kävelen samaa katua pitkin.

Jalkakäytävässä on syvä kuoppa.

Kierrän sen.

Viiden luku

Kävelen toista katua pitkin.”

-Portia Nelson, ”Autobiography in Five Short Chapters” (1993, 2-3)

Suositellut

Uudet julkaisut

Arkisto

Avainsanat

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page