top of page

Ole läsnä tänä jouluna! 6 vinkkiä, miten nauttia joulusta enemmän


Tämä on monelle vuoden kiireisintä aikaa. Saatat huomata suorittavasi joulua läpi autopilotilla. Joulu pyrähtää ohi kuin juna, puuskuttaen askareesta toiseen. Moni jakaa saman ajatuksen joulusta, eihän siitä joulusta ehdi nauttia ollenkaan, kun on niin paljon tekemistä! Tässä muutama vinkki, miten pysähtyä ja antaa itselle ja muille läsnäolon lahja tänä jouluna.

Pysähtyminen hetkeen on lahja, jonka voit antaa itsellesi ja muille. Pysähtyminen ja läsnäolo ehkäisee joulustressiä, auttaa sinua nauttimaan hetkestä ja vie pois suorittamisesta. Mieli on helposti tulevassa suunnittelemassa seuraavaa hetkeä, suorittamassa joulua läpi tai murehtimassa mennyttä. Silloin menetämme silloin tämän hetken kauneuden.

”Tomorrow is mystery,

yesterday is history,

but this moment is present.”

Pysähtymällä, hengittämällä muutaman kerran syvään ja tuomalla huomion tietoisesti tähän hetkeen, siihen mille on läsnä juuri nyt, saa kehon rentoutumaan ja huomaamaan tämän hetken.

Tietoisen pysähtymisen hetki ei tarvitse kestää kauaa, vaan jo pieni tietoinen hetki tuo tähän hetkeen, pois stressaavista ajatuksista, murehtimisestä ja suorittamisesta.

Tässä 6 vinkkiä, miten tuoda pysähtymisen hetkiä päivääsi joulun aikaan

1. Kun nouset sängystä aamulla, tuo huomio hengitykseen ja ota 5 tietoista hengitystä.

2. Kun otat aamusuihkun tai peset hampaasi tuo huomio tähän hetkeen sen sijaan, että suunnittelet jo päivää. Suihkussa voit tuoda huomion virtaavaan lämpimään veteen ja tuntea miltä vesi tuntuu iholla ja antaa kehon ja mielen rentoutua. Hampaita pestessä voit tuoda huomion tähän hetkeen suuntaamalla huomion harjan liikkeisiin suussa.

3. Kun syöt, voit syödä tietoisesti. Voit tuoda huomion eri aisteihin syödessäsi. Miltä ruoka näyttää, miltä tämä suupala maistuu, miltä se tuntuu suussa ja mitä huomaat, kun olet nielaissut suupalan?

4. Voit myös käyttää ruuanlaiton, pyykkien käärimisen, silittämisen tai tiskaamisen tilaisuutena pienelle pysähtymiselle ja tuoda huomion esim. ruokaa laittaessa siihen hetkeen, käden liikkeisiin vihanneksia pilkkoessa tai tiskatessa vaahtoon käsilläsi, vaatteiden tuntuun kääriessä käyttäen taas eri aistihavaintoa.

5. Jonoissa seistessä jouluruuhkissa on hyvää aikaa tehdä pysähtymisharjoitus ja tuntea jalanpohjat lattiaa vasten tai käydä keho läpi ja hengittää kehon eri osiin tietoisesti, jos tunnet kireyttä tai epämiellyttäviä tuntemuksia jossain kehossasi.

6. Jokaisen päivän voi päättää kiitollisuusharjoituksella ja miettiä sängyssä ennen nukahtamista 10 asiaa, josta oli kiitollinen tässä päivässä. Miten kaunis tapa lopettaa päivä.

Nautinnollista ja lempeän läsnäolevaa joulun aikaa!

Jos haluat antaa itsellesi tai ystävällesi lempeän läsnäolon lahjan, niin tammikuussa alkaa taas suosittu mindfulnessin perusteet -verkkokurssi, jonka avulla saat tietoisuustaidot osaksi arkeasi. Kurssiin voit tutustua täällä.

Suositellut

Uudet julkaisut

Arkisto

Avainsanat

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page