Kun opettajat oppivat tietoisuustaitoja, oppilaatkin hyötyvät

August 2, 2018

 

 

Kaikki lapset tarvitsevat rakkautta, kiintymyksen osoituksia ja huomiota. Helena Hovilan väitöskirjassa "Opettajan ja oppilaan kohtaaminen koulusituaatiossa" puhuttiin jo reilu 10 vuotta sitten, että mikäli koulun kasvatustehtävää ja yksilön identiteetin kasvua pidetään tärkeänä on opettajalla ja kasvattajalla oltava aikaa ja ammattitaitoa oppilaan kohtaamiseen. Miten olla tietoisesti läsnä lapselle ja nuorelle?

 

Facebookisssa opettajien ryhmässä eräs opettaja jakoi tarinan päivästään, kuinka haastavan oppilaan kanssa oli tehty tänään läpimurto sillä, että opettaja oli ollut oikeasti läsnä oppilaalle, kysynyt ne oikeat kysymykset ja kuunnellut, osoittanut välittämistä ja huomiota. Nämä tietoisen läsnäolon taidot olisi hyvä opettajan saada jo opettajankoulutuksessa, koska ne on taitoja, joita voi harjoitella. Samoin myös myötätunto ja rakastava lempeä asenne -itseä ja muita kohtaan ovat taitoja -eivät lahjoja, jotka saadaan syntymästä tai sitten ei. Poikkeuksetta jokainen voi kehittää ja vahvistaa näitä taitoja ja tuoda ne osaksi jokapäiväistä elämää. Niitä voidaan siten myös opettaa. 

 

Helmikuussa 2017 ilmestyi iso tutkimus Amerikassa (Jennings, 2017), jossa todettiin opettajan tietoisuustaitojen vaikuttavan mm. opettajan hyvinvointiin, laskevan stressiä sekä myös vaikuttavan luokan ilmapiiriin positiivisesti.

 

Tämän päivän työ opettajana on vaativaa, resursseja vähennetään ja luokkakoot kasvavat. Olisi tärkeää, että opettajalla on kaikki mahdollinen tuki, jolla hän voisi selvitä kasvavien vaatimusten kanssa sekä saada työkaluja pitää itsestään parempaa huolta, kun niitä kerran on olemassa. 

 

 

Elokuussa alkaa seuraava lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaito-ohjaajan koulutus, joka on suunnattu erityisesti opettajille, lastentarhanopettajille sekä muille kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaisille.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Suositellut

Elämä on liian kaunis hukattavaksi

September 28, 2016

1/1
Please reload

Uudet julkaisut

February 27, 2020

Please reload

Arkisto

Please reload

Avainsanat

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Suomen Mindfulness-instituutti Oy 
Uudenmaankatu 39

00120 Helsinki (Keskusta)

 

+358 50 512 8588 (ti-pe 10-16)

info@mindfulnessinstituutti.com

Seuraa somessa:

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle

Ota yhteyttä: