top of page

Harvardin psykologien 4 vinkkiä lapsen kasvatukseen


Jokainen vanhempi kamppailee saman kysymyksen parissa: Teenkö asiat kasvatuksessa oikein? Tuleeko lapsestani onnellinen? Annanhan hänelle kaikki ne eväät elämää varten, että hän pärjää ja hänestä tulee muista välittävä, onnellinen ja toisia kunnioittava aikuinen?

Psykologit Harvardissa ovat olleet saman kysymyksen äärellä ja löytäneet ne tärkeät elementit lapsen kasvatuksessa.

1. Vietä aikaa lapsesi kanssa

Tämä on perusta kaikelle. Vietä aikaa tietoisesti lapsesi kanssa, ei vain fyysisesti, vaan ole läsnä lapsesi kanssa. Anna heidän nähdä, että välität ja rakastat heitä. Kysy heiltä kysymyksiä ja kuuntele oikeasti vastaus. Mikä on ollut parasta päivässä tänään? Mikä on ollut tänään haastavaa? Mitä mukavaa teit jollekin toiselle tänään? Mitä mukavaa joku teki sinulle? Mitä olet oppinut tänään -koulussa tai vapaa-ajalla? Leiki tai lue lapsellesi ja nauti heidän läsnäolostaan.

2. Anna lapsesi nähdä vahva eettinen malli ja mentori sinussa

Lapset oppivat mallista. Kiinnitä huomiota omaan käytökseesi, niin tekevät myös lapsesi. Kun olet rehellinen, välittävä ja myötätuntoinen itseäsi ja muita kohtaan, annat myös lapsellesi vahvan mallin tälläisestä käytöksestä. Kukaan ei ole täydellinen ja kun mokaamme, voimme pyytää anteeksi ja puhua avoimesti ja rehellisesti näistä asioista ja suunnitella, miten välttää se ensi kerralla.

3. Opeta lapsellesi, miten välittää muista ja miten ottaa toiset huomioon

Toisista välittäminen ja itsekkyyden välttäminen ovat tärkeitä taitoja lapsen tulevaisuuden kannalta. Harvardin psykologit sanovat "On erittäin tärkeää, että lapset kuulevat vanhemmiltaan ja kasvattajilta, että toisista välittäminen on todella tärkeää, ja että se on aivan yhtä tärkeää kuin heidän oma onnellisuutensa."

Opeta lapsille, että oikein tekeminen kannattaa, silloinkin kun se on vaikeaa ja toimi roolimallina näissä tilanteissa. Anna myös mahdollisuuksia harjoitella toisista välittämisen taitoja pieninä tekoina päivittäin, kuten rohkaise auttamaan kaveria tai sisarrusta.

4. Auta lasta kehittymään itse-kontrollitaidoissa sekä käsittelemään tunteitaan

Me vanhemmat voimme opettaa lapsillemme, että kaikki tunteet ovat ok, mutta tapa jolla lapset reagoivat tunteisiin voi tarvita harjoitusta. Lapset tarvitsevat vanhempien apua siihen, miten reagoida taitavasti eri tunteisiin. Opeta lasta nimeämään ja tunnistamaan tunteitaan kuten turhautumista, vihaisuutta, surullisuutta ja puhumaan niistä. Esimerkiksi vihan tunteen tullessa voi pysähtyä, hengittää rauhallisesti ja lapsen iästä riippuen vaikka laskea viiteen. Harjoitelkaa näitä taitoja yhdessä, silloin kun tilanne on rauhallinen. Konfliktitilanteissa auta lasta ymmärtämään eri osapuolten tunteita sanoittamalla niitä. Aseta myös rajat ja kerro lapselle, että ne perustuvat lapsen hyvinvointiin ja hänestä välittämiseen.

Lähde: https://mcc.gse.harvard.edu/parenting-resources-raising-caring-ethical-children/raising-caring-children

Suositellut

Uudet julkaisut

Arkisto

Avainsanat

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page