top of page

Myötätunto voimavarana myös joulun aikaan


Joulun aika on ilon ja rakkauden aikaa. Näin ajatellaan ja se saattaa tuoda meille ehkä paineita siitä, miten pitäisi olla iloinen ja täynnä rakkautta, vaikka näin ei aina ole.

Me olemme ihmisiä ja ihmisinä koemme kaikenlaisia tunteita. Voisimmeko antaa kaikkien tunteiden, positiivisten ja vaikeiden, tulla ja mennä, ottaen ne vastaan myös joulun aikaan lempeästi kuin majatalon vaihtuvat vieraat.

Me olemme ihmisinä samassa veneessä. Me koemme kaikki tätä tunteiden kirjoa, myös haastavia tunteita kuten surua, vihaa ja syyllisyyttä. Voisimmeko antaa myötätunnon koskettaa itseämme silloin kun on vaikeaa. Voisimmeko lohduttaa itseämme samaan tapaan, kuin lohdutamme rakasta ystävää, jolla on haastavaa?

Kun huomaamme kokevamme vaikeita tunteita kuten surua, vihaa tai syyllisyyttä, niin jo tunteen tiedostaminen ja nimeäminen auttaa. Kipu, jota emme tiedosta, ei voi meitä liikuttaa. Liikuttaa kohti myötätuntoa.

Monesti eristämme itsemme vaikeiden tunteiden aikana muista ja vaivumme helposti itsesääliin ”vain minulle käy näin, kaikki muut ovat olleet ajoissa asioilla” tai ”kaikilla muilla on ihana joulumieli ja vain minulla on tällainen olo”. Pysäytä itseäsi tietoisesti tällaisella hetkellä ”onko tosiaan näin?”.

Me olemme ihmisinä kaikki samassa veneessä, koemme kaikki samoja tunteita, vain syy tai voimakkuus ovat erilaisia. Sen ymmärtäminen voi saada meitä tuntemaan vaikeuden keskellä yhteenkuuluvuutta eristäytyneisyyden sijaan.

Me voimme lohduttaa itseämme samalla tapaa, kun lohduttaisimme rakasta ystävää. Jo pelkästään lempeä läsnäoleva kosketus, kuten oman käden tuominen oman sydämen päälle kertoo, että välität omasta kokemuksestasi.

Voimme kuiskata omaan korvaan ne lempeät sanat, jotka tarjoaisimme myös ystävälle vaikeuden äärellä. Kuten lempeä muistutus:

"Kaikki hyvin, Sinä riität juuri sellaisena kuin olet."

Paras ja mieleenpainuvin joululahja itselle saattaa olla armollisuus sekä lempeän myötätuntoinen läsnäolo omille tarpeilleen. Voidaanko kohdata itsemme ja lähimmäisemme tänä jouluna armollisesti ja lempeällä myötätuntoisella läsnäololla.

Lämmöllä,

Hanne

Jos haluat antaa toisenlaisen lempeän läsnäolon lahjan, niin lähimmäistä tai itseään voi muistaa itsemyötätunnon taito -verkkokurssilla, joka alkaa 14.1.2020. Voit lukea kurssista lisää täältä.

Suositellut

Uudet julkaisut

Arkisto

Avainsanat

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page