Itsemyötätunnon mullistava voima

January 1, 2019

 

Jos suhtaudut itseesi kriittisesti, et ole yksin. Jopa 4/5 ihmisistä suhtautuvat itseensä syyttelevästi ja moittivasti. Viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota itsemyötätunnon mullistavaan voimaan hyvinvoinnin keskeisenä tekijänä. Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset jotka suhtautuvat puutteisiinsa ja epäonnistumisiinsa myötätunnolla voivat huomattavasti paremmin kuin he, jotka jatkuvasti syyttelevät ja kritisoivat itseään.

 

Myös elämän kriiseissä itsemyötätunnon taito kantaa. Avioerotutkimuksessa on havaittu itsemyötätuntoisten ihmisten voivan paremmin ja olevan onnellisempi kuin kriittisesti itseensä suhtautuvien 9kk avioeron jälkeen.

 

Sain oman kahdeksan vuotiaan tyttöni kiinni itsensä soimaamisesta. Pysäytin tilanteen ja kysyin, että mitä tunteita sinussa herää, kun puhut itsellesi noin. Tähän kysymykseen oli vaikea vastata, mutta kun kysyin, että miltä sinun kaveristasi mahtaisi tuntua, jos puhuisit hänelle noin. Silloin hän sai kiinni tunteesta ja sanoi että pahalta ja ei hän varmasti haluaisi olla kaverini, jos sanoisin hänelle noin.

 

Myötätunto itseä kohtaan koostuu samoista elementeistä, kun myötätunto toisiakin kohtaan. Ensimmäinen askel on se, että pysähtyy huomaamaan oman kipunsa. Kipu ei liikuta, jos sitä ei edes tajua kokevansa. Samoin, kun emme voi tuntea myötätuntoa toista kohtaan, jos emme tiedä hänen kärsimyksestä. Tämän kivun ja tunteiden huomaamisessa meitä tukee tietoisuustaidot, mindfulness.

 

Monet kuitenkin karsastavat itsemyötätuntoa. Olen kursseillani kuullut usein, että eikö se ole itsensä säälimistä tai omahyväisyyttä. Itsemyötätunnon toinen elementti on jaetun ihmisyyden ymmärtäminen. Jaettu yhteinen ihmisyys on tuo meidät sen ymmärryksen äärelle, että kaikki ihmiset kohtaavat kipua ja vaikeita tunteita elämässään ja että täydellistä ihmistä ei olekaan.  Tämän ymmärtäminen erottaa itsemyötätunnon itsesäälistä.

 

Itsemyötätunnon kolmas elementti on ystävällisyys ja lempeys itseä kohtaan. Tähän kuuluu muutakin kuin vain arvostelun lopettaminen. Se on itsensä aktiivista lohduttamista, itsensä kohtelua samalla lempeydellä kuin ystävää, jolla menee huonosti ja välillä myös lujuutta seistä itsensä puolella.

 

Ajatus itsesi lohduttamisesta saattaa tuntua älyttömältä. Valitettavasti ystävällisyys itseä kohtaan ei ole yhteiskuntamme arvostama tapa edes silloin, kun ongelmat johtuvat asioista, joihin ei ole itse voinut vaikuttaa. Ikävää, että tämä asenne saattaa estää monia käyttämästä tätä erittäin tehokasta selviytymiskeinoa elämän vaikeuksista. Hyvinvoinnin lisäämisen lisäksi itsemyötätunto on tehokas apu erilaisissa muutos- tai kehitystavoitteissa oli tavoitteesi sitten mikä tahansa kuten vaikka painonpudottaminen, kirjan kirjoittaminen tai liikunnan lisäämisestä elämään.

 

 

Itsemyötätunnon taitoa voit vahvistaa yksilöohjauksessa tai verkkokurssillamme, johon voit tutustua täällä.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Suositellut

Elämä on liian kaunis hukattavaksi

September 28, 2016

1/1
Please reload

Uudet julkaisut

February 27, 2020

Please reload

Arkisto

Please reload

Avainsanat

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Suomen Mindfulness-instituutti Oy 
Uudenmaankatu 39

00120 Helsinki (Keskusta)

 

+358 50 512 8588 (ti-pe 10-16)

info@mindfulnessinstituutti.com

Seuraa somessa:

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle

Ota yhteyttä: