Singing in the rain - Miten työskennellä vaikeiden tunteiden kanssa?

February 1, 2019

 

Työni on hyvin kiitollista siinä, että pääsen näkemään, kuulemaan ja seisomaan tukien rinnalla siinä prosessissa, kun ihmiset lähtevät vahvistamaan tietoisuustaitojaan, kykyä tunnistaa tunteitaan ja ajatusprosessejaan sekä kehittämään hyväksyvää, uteliasta, avointa ja myötätuntoista suhtautumista siihen, mitä on olla tunteva ihminen.

 

Tammikuussa olen saanut lukea Lasten ja nuorten tunne- ja tietoisuustaito -ohjaaja koulutettavien  oppimispäiväkirjoja läpi, jossa he reflektoivat prosessia, jonka me aloitamme ensin itsestämme. Miten tunne- ja tietoisuustaitoja voisikaan opettaa, jos niitä ei ole ensin vahvistanut itsessään. Myötäilon kyyneleet ovat virranneet, kun pääsen todistamaan sitä, miten se muuttaa ihmisten elämää, kun tunne- ja tietoisuustaidot vahvistuvat ja myös negatiivisille tunteille voi tehdä tilaa ne hyväksyen lempeydellä ja myötätunnolla osaksi elämää. Saan myös väitöskirjatutkijana tutkia tätä prosessia positiivisen psykologian hyvinvointiteorian näkökulmasta.

 

Voimme vahvistaa kykyämme tunnistaa ja nimetä tunteita. Tietoisuustaitojen avulla kykymme tunnistaa tunteita ja tunnereaktiota kehossamme kasvaa. Hyväksynnän avulla opimme vastaanottamaan tunteita, ilman tarvetta työntää niitä maton alle. Myötätunnon kehittyessä opimme pitelemään tunnetta lempeydellä ja päästämään irti siinä vaiheessa, kun tunne on tullut nähdyksi ja kuulluksi, kertonut tärkeän viestinsä. Tämä tietoinen prosessi saa myös meidät toimimaan tietoisemmin. Pysähtymään ja harkitsemaan sen ollessa tarpeen tai toimimaan ja laittamaan rajoja, jos se on tärkeää hyvinvoinnillemme.

 

Hyvinvointi ja hyvä elämä on sen hyväksymistä, että aina ei paista aurinko, vaan välillä sataa. Se on myös sen ymmärtämistä, että sateella voi käyttää sateenvarjoa. Voi pyytää apua ja kääriä itsensä myötätunnon lempeään syliin. Rikasta elämää on myös se, että elämästä voi nauttia myös silloin kun sataa - ei tarvitse työntää pois niitä negatiivisia tunteita, joilla on aina myös tärkeä tehtävä ja tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Singing and dancing in the rain - se se vasta on hyvää ja rikasta elämää!

 

Lämmöllä,

Hanne

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Suositellut

Elämä on liian kaunis hukattavaksi

September 28, 2016

1/1
Please reload

Uudet julkaisut

February 27, 2020

Please reload

Arkisto

Please reload

Avainsanat

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Suomen Mindfulness-instituutti Oy 
Uudenmaankatu 39

00120 Helsinki (Keskusta)

 

+358 50 512 8588 (ti-pe 10-16)

info@mindfulnessinstituutti.com

Seuraa somessa:

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle

Ota yhteyttä: