top of page

Kohti uutta vuotta: Omien arvojen mukainen elämä on merkityksellistä elämää


Näin vuoden tullessa päätökseen pysähdyn sen äärelle, olenko elänyt omien arvojeni mukaista elämää tänä vuonna ja millaisia asioita haluan arvojeni pohjalta vaalia ensi vuonna.


Arvoja ja arvojen mukaista elämää pohdimme myös terapia-asiakkaitteni kanssa yhdessä. Suomen mindfulness-instituutin ohjaajakoulutuksessa saan elää mukana jokaisen koulutettavan oman tietoisen arvotyöskentelyprosessin rinnalla.


Monesti päädymme toteuttamaan muiden tarpeita ja toiveita, ja saatamme purjehtia läpi elämän toteuttaen suvun tai vanhempien arvojen mukaista elämää. Valitettavasti tällä on usein kova hinta. Hintana on elämä, joka tuntuu tyhjältä ja pinnalliselta. Arvojen mukainen elämä on oman näköistä elämää. Arvojen mukainen elämä vaikuttaa myös merkittävästi elämän laatuun.Mikä on minulle tärkeää?

Millainen ihminen haluan olla?Näiden kysymysten äärelle pysähtyminen saa elämän tuntumaan merkitykselliseltä. Niiden eläminen teoiksi vaatii kuitenkin sitoutumista siihen, mikä on tärkeää ja kykyä toteuttaa nämä arvot teoiksi. Matkalla kohti arvojemme mukaista elämää kohtaamme usein epämiellyttäviä itsekriittisiä ajatuksia kuten ”et selviä siitä” tai ”tulet vielä pettymään” tai ”mitä kuvittelet itsestäsi” sekä vaikeita tunteita kuten häpeää, syyllisyyttä, itseinhoa, pelkoa ja epävarmuutta.


Kyky kohdata hyväksyen nämä ongelmalliset ajatukset tietoisesti vain ajatuksina, ei faktoina, auttaa meitä valitsemaan arvojemme mukaisen toiminnan ja valjastamaan arvot teoiksi. Kyky pidellä vaikeita tunteita sallien ne lempeydellä, muuntaa ne mahdollisuudeksi vastaanottaa myötätuntoa ja kohdella itseä lempeydellä, kannustaen kohti oman näköistä merkityksellistä elämää.


Mindfulness ymmärretään monesti vain hengittelynä eikä ymmärretä sitä valtavaa voimaa, joka tietoisuustaidoissa piilee. Me voimme todella oppia luomaan uudenlaisen suhteen ajatuksiimme ja tunteisiimme ja näin kehittää kykyämme elää omien arvojemme mukaista, merkityksellistä ja täyttä elämää.Hyvinvointiasi tukemaan Suomen mindfulness-instituutilla alkaa tammikuussa 2021 kaksi suosittua verkkokurssia:

Itsemyötätunnon taito -verkkokurssi alkaa 5.1.2021

Mindfulnessin perusteet -verkkokurssi alkaa 12.1.2021


Jos haluat pysähtyä miettimään elämäntilannettasi ja elämänsuuntaasi toisen ihmisen kanssa, Hannelle löytyy vielä vuoden 2021 alkuun vapaita terapia-aikoja.Comentarios


Suositellut

Uudet julkaisut

Arkisto

Avainsanat

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page