top of page

Tunne- ja tietoisuustaitoja lapsille ja nuorille


Työssäni opettajana näen päivittäin tarpeen ennaltaehkäiseville hyvinvointitaidoille. Lasten ja nuorten hyvinvointiin vaikuttaa se, minkälaiset tunnetaidot tai sosiaaliset taidot heillä on tai onko heillä kykyä tuntea myötätuntoa itseä ja toisia kohtaan, tunnistaa omia vahvuuksiaan, vahvistaa positiivisia tunteita kuten kiitollisuutta, suunnata huomiotaan tietoisesti ja millaiset itsesäätelytaidot heillä on. Nuorten kanssa lisäisin näihin kyvyn rauhoittaa itsensä jännityksen tai koestressin hetkellä.

Ideaalitilanteessa peruskoulustamme valmistuisi nuoria, joilla nämä taidot ovat yhtä itsestään selviä kuin lukemisen tai laskemisen taito. Tämä haave ja missio on saanut minut kehittämään hyvinvointiopetusta kouluissa sekä kehittämään ja tutkimaan hyvinvointia väitöskirjassa asti,  sekä jakamaan asiantuntijuutta koulun ja varhaiskasvatuksen henkilökunnalle kouluttaen heitä tunne- ja tietoisuustaitojen ammattilaisiksi.

Pääsen myös työskentelemään yksilövastaanotolla ja pienryhmissä lasten ja nuorten kanssa keskittyen lapseen tai nuoreen ja hänen tarpeisiin yksilöllisesti. Saattaa olla, että lapsella on hyvät itsesäätelytaidot, mutta hänen hyvinvointiinsa vaikuttaa se, että hänellä on heikot itsemyötätunnon taidot ja hän on hyvin ankara itselleen tai abin kanssa pääsemme työstämään koejännitystä, jonka vuoksi hän alisuoriutuu ja menettää yöunet. Ennaltaehkäisevät hyvinvointitaidot ovat vanhemmilta yksi parhaista tavoista tukea lastaan ja tarjota hänelle jotain todella tärkeää elämää varten.

Kehittämääni auringonkukka-harjoitusta lapset ja nuoret voivat käyttää monessa tilanteessa rauhoittaakseen itsensä ja mielensä. Siitä on ollut hyötyä koetilanteessa, tärkeässä urheilupelissä, soittokokeessa tai nukkumaan mentäessä, kun uni ei ole tullut. Se on myös hyvä harjoitus oppitunnin alkuun.

Auringonkukka–harjoitus (n.3min)

Kuvittele, että olet kuin auringonkukka. Otetaan ryhdikäs ja valpas istuma-asento. Tunne, kuinka ylävartalo on pitkä ja ryhdikäs kuin auringonkukan varsi, joka kurottaa kohti aurinkoa. Jalat voit tuntea tukevasti maassa, kuin kukan juuret. Voit sulkea silmät tai pitää ne raollaan.Hengitetään kolme kertaa syvään rauhallisesti ja annetaan kehon ja mielen rauhoittua menettämättä ryhdikästä ja valpasta asentoa.

Viedään tietoisesti huomio jalan pohjiin. Millaisia tuntemuksia jalanpohjissa on juuri nyt? Huomaat ehkä lämpöä tai viileyttä? Entä kädet, anna tietoisesti huomion siirtyä käsiin, jotka voivat levätä sylissä kuin kukan lehdet. Miltä kädet tuntuvat juuri nyt? Voit päättää pikku hiljaa harjoituksen ja antaa silmien avautua, jos ne oli kiinni.

Vanhempi, jos haluat varata lapselle tai nuorelle ajan yksilövastaanotolle se onnistuu täältä https://www.mindfulnessinstituutti.com/mindfulness-valmennukset

Tammikuusta alkaen on taas tilaa uusille asiakkaille.

Opettaja, kuraattori tai varhaiskasvatuksen parissa työskentelevä, jos haluat kouluttautua ohjaamaan tunne- ja tietoisuustaitoja lapsille ja nuorille, löydät lisätietoja täältä  https://www.mindfulnessinstituutti.com/mindfulness-kouluissa

Lämmöllä, Hanne

Suositellut

Uudet julkaisut

Arkisto

Avainsanat

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page